8 Maddede Toplumsal Krizlerle ve Stresle Baş Etme: Lahad'ın Basic PH Modeli
- H. Furkan Genç
- 10 Haz 2022
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Nis
1- Kriz durumlarında kullanılabilecek bir baş etme yöntemi olarak Lahad'ın (1997) Basic PH Modeli 6 maddeden oluşur ve bu 6 madde birbiriyle iç içe ve etkileşim halindedir.
2- Belief (İnanç), krizle başa çıkmada kullandığımız inançlardır. Dini inançlar, siyasi ideolojiler ve geleceğin iyi olacağına inanmak gibi umut veren değerleri ve varsayımları içerir.
3- Affect (Duygu), krizle karşılaştığımızda deneyimlediğimiz duyguları ve duygu ifadesini belirtir. Duygularımızı sesli olarak dile getirmek ya da sosyal medyada yazarak ifade etmek gibi davranışları içerir.
4- Social (Sosyal Etkileşim), kriz durumlarında sosyal dayanışmayı artırır. Yangın dolayısıyla ücretsiz hizmet veren veteriner kliniklerinin ya da konaklama alanlarının duyurulması ve paylaşılması buna iyi bir örnektir.
5- Imagination (Hayal), duygularımızın ve düşüncelerimizin resim, müzik gibi yaratıcılık yoluyla dışavurumunu sağlayan bir baş etme stratejisidir.
6- Cognition (Bilişsel Değerlendirme), krizle ilgili muhakeme etmeyi ve stratejiler geliştirmeyi içeren baş etme yöntemidir. Yangının öncesi, şimdiki durumu ve sonrası değerlendirilerek eylem planları oluşturulabilir. Yangından sonra fidan dikmeyi planlamak buna bir örnektir.
7- Physiology (Fizyoloji), kriz durumunda bizi harekete geçiren eylemlerin tümüdür.
8- Kriz ortaya çıktığı anda hissettikleriniz, anormal olaylara verilen normal tepkilerdir. Fakat bu tepkiler uzun sürdüğünde ve yaşamsal faaliyetleriniz aksadığında bir sorun olmaya başlayacaktır.
Kaynaklar:
Lahad, M. (1997). BASIC PH: The Story of Coping Resources, In M. Lahad & A. Cohen (Eds.), Community Stress Prevention, Volumes 1 and 2 (pp. 117-145). Kiryat Shmona, Israel: Community Stress Prevention Centre.
Comments